Labogids klinische biologie

Hepatitis B PCR


Code LIS
B_HBV
Eenheid
nvt
Belangrijke informatie
Er wordt 58.3 euro aangerekend indien de test buiten indicatie wordt aangevraagd (art. 24 bis) .Afname van een aparte serumtube aanbevolen gezien er 1 ml serum nodig is.
Klinische achtergrond
Hepatitis B is een zeer prevalent virus wereldwijd (350 miljoen dragers). In België is dit veel minder prevalent, grotendeels door vaccinatie. ​Hoge prevalentie gebieden (10-20%) zijn Oost- en Zuid-Oost Azië, de Pacifische Eilanden, en tropisch Afrika.
Principe van de test
De HBVAssay, (Gxpert) is ontworpen voor de snelle kwantificatie van het Hepatitis B Virus (HBV) DNA in humaan serum. Aan de hand van RT-PCR wordt een kwantificatie van de virale lading uitgevoerd. toestelbeschrijving: - elke test wordt in een unieke cassette uitgevoerd waardoor kruiscontaminatie wordt vermeden.  In ons labo wordt slechts 1 test per keer ingezet om contaminatie en staalwissels te voorkomen. - Naast het uitvoeren van de PCR gebeurt de extractie van het DNA ook in de casette zelf. In elke afzonderlijke analyse gebeuren ook controles voor inhibitie en de correcte werking van de kit (rehydratatie, probe integriteit, kleurstofstabiliteit,...) De test werd gestandaardiseerd t.o.v. de 4e WHO international standard for HBV DNA for Nucleic acid amplification techniques (NIBSC code 10/266).
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
Stabiliteit monster
(1) serumtube 24 uur bij 2-35°C, 3 dagen bij 2-8°C; (2) Serum afgescheiden van de rode bloedcellen:24uur bij 2-35°C, 7 dagen bij 2-8°C, 6 weken bij -80°C tot -20°C
Interferentie
Referentiewaarden
Niet detecteerbaar
Doorbelwaarden
NVT
Bron referentiewaarden
 ​
Uitvoerfrequentie
Dagelijks éénmaal op werkdagen
Urgentie
NVT
TAT (turn around time)
24u week 72u weekend
Toestel
GeneXpert Dx
Analytisch meetbereik
Afdeling
Moleculaire biologie (MOB)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
NVT
Terugbetaling
556776